Kamp

Beste scout en ouder

De maand juli is in zicht en dat betekent maar één ding: het absolute hoogtepunt van het scoutsjaar… het scoutskamp! Na een lang scouts-loze periode van social distancing en quarantaine kijken we hopelijk allemaal extra hard uit naar het kamp van 2020. De leiding is volop bezig met de voorbereidingen voor een fantastisch en corona-waardig kamp. De weerman wist ons ook alvast te vertellen dat het prachtig weer wordt, met hopelijk hier en daar een regendruppel. Kortom; wij hebben er al zin in, hopelijk jullie ook!

Deze pagina dient om je een eerste idee te geven van wat je te wachten staat. Hieronder vinden jullie alle algemene info terug, alsook de extra informatie rondom de corona maatregelen. Moest je achteraf nog vragen hebben kan je steeds de leiding of de groepsleiding contacteren. De info zal regelmatig geüpdatet worden, maar hou zeker ook je email en de facebookgroep in de gaten.

Alvast enkele belangrijke zaken die je zeker niet mag vergeten:

 • Vergeet je niet tijdig in te schrijven. Dit jaar zullen de inschrijvingen strikter verlopen via een Eventalix formulier en is de deadline vervroegt naar zondag 21 juni
 • Vergeet zeker je identiteitskaart niet mee te nemen en zorg dat je medische fiche online volledig up to date is. Op onze website vind je extra uitleg.
 • Lees rustig en aandachtig alle algemene informatie door. 

Algemene informatie

De ‘normale’ algemene voorwaarden zijn dit scoutsjaar niet echt meer van toepassing, maar dit wilt niet zeggen dat er geen meer zijn. Iedereen mag in principe mee op kamp, zolang dat veilig kan gebeuren.

 • Behoor je tot een risicogroep (bijvoorbeeld astma of diabetes)? Dan mag je mee op kamp indien je toestemming hebt van je ouders/voogd of van de huisarts.
 • Ben je ziek tot 5 dagen voor vertrek, dan verwittig je zo snel mogelijk de groepsleiding en mag je jammer genoeg niet vertrekken.
 • Ouders zijn dus grotendeels zelf verantwoordelijk in het bepalen of hun zoon/dochter mee op scoutskamp kan.

Vertrek en vervoer

Kapoenen worden verwacht van rechtstreeks naar het kampterrein te komen met eigen vervoer, carpoolen is dit jaar jammer genoeg niet toegelaten. De leden worden om 12u verwacht op het kampterrein, waar duidelijk gescheiden zones aangegeven zullen zijn.

 • Ouders dienen een mondmasker te dragen en houden minstens 1,5 meter afstand van leiding, andere leden en ouders. 
 • Er zal een duidelijke zone aangegeven worden tot waar de ouders mogen komen en waar ze bagage moeten achterlaten. 
 • Voorzie duidelijke naam-labels op alle bagage, want mee instaleren met je zoon of dochter zal dit jaar helaas niet kunnen. 
 • Meld je zoon/dochter aan bij hun leiding en neem zeker stevig afscheid, want van zodra ze deel uitmaken van de kampbubbel is extern contact niet meer toegelaten.

Kabouters, welpen, vossen, wolven en jonggidsen spreken op de datum van vertrek af aan parking Bodart (LET OP, niet aan de Westerpoort door een gebrek aan ruimte) om 9u30, waar duidelijk afscheidingen tussen de takken zijn.

 • Ouders dienen een mondmasker te dragen en houden minstens 1,5 meter afstand van leiding, andere leden en ouders.
 • Er zal een duidelijke zone aangegeven worden tot waar de ouders mogen komen en waar ze bagage moeten achterlaten.
 • Voorzie duidelijke naam-labels op alle bagage
 • Meld je zoon/dochter aan bij hun leiding en neem zeker stevig afscheid, want van zodra ze deel uitmaken van de kampbubbel is extern contact niet meer toe gelaten.
 • Graag volgende voorwaarden respecteren: elke kabouter, welp, vos, wolf en jonggids is tijdens het kamp van 2020 verplicht gebruik te maken van het busvervoer en de kost van het busvervoer wordt verrekend in de kampprijs.

Jongverkenners, gidsen en verkenners gaan met de fiets op kamp. Elke tak voorziet hier apart info over, maar ook hier gelden dezelfde regels:

 • Ouders dienen een mondmasker te dragen en houden minstens 1,5 meter afstand van leiding, andere leden en ouders.
 • Bagage wordt woensdag 15 juli afgezet aan de scoutslokalen, met de nodige social distancing. Voorzie duidelijke naam-labels op alle bagage.

Corona maatregelen

Ons scoutskamp zal er deze zomer sowieso anders uitzien dan we gewend zijn. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een draaiboek voorzien met concrete richtlijnen om ons kamp praktisch en organisatorisch voor te bereiden.

De basismaatregelen zien er zo uit:

 • Het scoutskamp van 2020 wordt opgedeeld in bubbels per tak van maximum 50 personen, leden, leiding, foeriers en eventuele jinners. Binnen zo een bubbel kunnen leden en leiding samenleven en spelen. Vooral met +12-jarigen onder elkaar beperken we nauw fysiek contact bij het spelen. Tussen de verschillende bubbels is er zo weinig mogelijk contact met elkaar en houden we afstand. Binnen hun bubbel zullen de leden het volledige kamp doorbrengen, van slapen tot eten en samen spelen.
 • Elke bubbel is verplicht om de gegevens bij te houden van elk extern contact, hoe klein ook. Er is een duidelijke aanwezigheidslijst en een contactenlogboek waarin alles wordt genoteerd. Bijvoorbeeld wie wanneer en waar boodschappen deed.
 • Om zoveel mogelijk externe contacten te vermijden, schrappen we activiteiten zoals meerdaagse trektochten met overnachting. Om die reden is ook bezoek op kamp niet toegestaan.
 • Deelnemers die vijf dagen of minder voor vertrek ziek worden, blijven thuis. Bij twijfel vragen we dat ouders de huisarts consulteren.
 • Wanneer iemand ziek wordt tijdens het kamp, is er een duidelijk stappenplan: onmiddellijke afzondering met 1 leid(st)er en ouders die hun zoon of dochter zo snel mogelijk komen ophalen. (Een volledig en uitgebreid stappenplan is op dit moment nog in volle ontwikkeling door de overheid, meer info volgt op de website.)
 • We hanteren de verder gekende standaard richtlijnen zoals handhygiëne, reinigen van contactoppervlakken, zorgvuldige afwas en verplichte mondmaskers voor + 12-jarigen buiten de kampplaats, niet binnen de bubbel (we vragen om mondmaskers van thuis uit mee te geven met je kind, dit voor alle leden, ook -12 jaar).
 • Wordt er iemand ziek na het kamp? Dan moeten de ouders zo snel mogelijk een dokter contacteren. Na controle op en bevestiging van corona zal de dokter zelf het contacttracingcenter contacteren. Zij schatten dan in of de andere kinderen en leiding risico lopen.
 • Of kamp mag doorgaan zal nooit 100% zeker zijn. Er blijft tot op het moment van vertrek een kleine kans dat maatregelen opnieuw veranderen of dat er een tweede golf plaatsvindt. In het geval van annulatie zal alle nieuwe informatie terug te vinden zijn op de website, via mail en in de facebookgroep.
 • Een kampperiode werd vastgelegd op minimum 7 aaneensluitende dagen samen in een bubbel. Als het kamp korter duurt, zoals in het geval van de kapoenen (5 dagen), moet je de resterende dagen (2 dagen) wachten voor je deel mag nemen aan een volgend jeugdkamp.
 • Om deze redenen en aangeraden door het jeugdwerk, is het niet mogelijk om later aan te sluiten of vroeger te vertrekken van kamp.

We zullen deze richtlijnen strikt volgen.

We vragen als leiding zowel begrip als vertrouwen. Aarzel niet om bij ons aan te kloppen met welke vraag of bekommernis dan ook. We begrijpen dat er zorgen kunnen zijn en zoeken graag samen naar antwoorden of oplossingen. Je mag ons altijd contacteren via groepsleiding@scoutsvlierbeek.be

Voor extra of meer uitgebreide informatie verwijzen we jullie ook door naar de websites van De Ambrassade en van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Kampadres

 • Bohon 22, 6940 Barvaux
 • Latitude: 50.2213
 • Longitude: 5.2822

In Bohon zelf zullen “Vlierbeek” pijlen ophangen naar het kampterrein.

Kampboekjes

Scoutskamp 2021: groen licht!

Samen met de hele jeugdsector reageren ook wij enthousiast dat er deze zomer opnieuw kampen mogen georganiseerd worden, waaronder dus ook ons fameus scoutskamp in ons geliefde Moyen! Het enige dat we op dit moment – eind april – weten, is dat dit zou mogen doorgaan in bubbels van 50 deelnemers, exclusief leiding. Hier zijn wij alvast erg blij mee, want dat betekent dat we geen takken zouden moeten opsplitsen in meerdere bubbels. Iets waar wij als grote scouts toch een beetje voor vreesden.

We houden nog lichtjes onze adem in voor het verdere verloop van de situatie en bijhorende maatregelen, maar we zijn positief dat het alleen nog maar in de goede richting kan evolueren voor ons scoutskamp!

Eind mei zullen de kampboekjes normaal gezien uitgedeeld worden op de vergaderingen; deze vinden jullie dan ook terug in je mailbox, brievenbus of via de website. Op de website staat ook een aparte pagina waar alle algemene info over kamp terug te vinden is en waarop we ook steeds de nodige updates zullen plaatsen. Ook voor de buitenlandsekampen vind je hier meer informatie.

De inschrijving voor kamp moet gebeuren vóór 1 juli, maar verdere info hierover zal ook te vinden zijn in de kampboekjes, de hoempapa van juni en de website.Moesten er nog vragen zijn, kan je ons altijd contacteren via groepsleiding@scoutsvlierbeek.be.

Kampdata 2021

Na lang wachten, kunnen jullie hieronder de officiële kampdata voor 2021 terugvinden:

 • Jonggidsen en jongverkenners: 18 t.e.m. 28 juli
 • Kabouters, welpen, vossen en wolven: 21 t.e.m. 28 juli
 • Meisjeskapoenen en jongenskapoenen: 23 t.e.m. 28 juli
 • Givers gaan van 1 t.e.m. 15 juli op buitenlandskamp
 • Jin gaat op buitenlands kamp